Gazeta është… – Poezi nga Stephen Crane (1871 – 1900) / Shqipëroi: Vasil Çuklla

Poezi nga Stephen Crane (1871 – 1900)

 

Gazeta është…

Gazeta është një koleksion, pothuaj – të pa drejtësh
e cila – e bërtitur, prej djemëve rrugeç,
transmenton indekrecionin e saj
në miliona njerëz, cinik edhe të dhembshur
ndërkohë që familia kotet bri oxhakut
dhe vetëm e thumbon
ndonjë njoftim personal, i ankthshëm, vetmitar.
Gazeta është gjyq,
ku të gjithë gjykohen, të fajshëm, të pafajshëm
nga një grusht mjeranësh, njerëzish të ndershëm
Gazeta është treg,
ku mençuria nënçmon lirinë e saj
dhe kungujt nga turmat, deklarohen mbretër
Gazeta është një lojë,
në të cilën, paaftësia… i fal fitimtarit lavdi
dhe shkathësia, vdekjen e tjetrit.
Gazeta është një simbol:
intervali absurd i jetës,
një koleksion thashethemesh,
që kondenson idiotësitë klasike
që enden pa qëllim, në një botë të pa fre.

 

Shqipëroi: Vasil Çuklla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s