Vdekja letrare/ Nga: Dr Fatmir Terziu

Vdekja letrare

 

Nga: Dr Fatmir Terziu

Duke kapur një pikë mjaft të rëndësishme të lidhjes me shkrimtarin dhe lexuesin, mendova të shkojë në një qasje arkivore. Dhe në këtë pikë, më erdhi në ndihmë “Nëntori” i vitit 1982, me një reportazh të shkruar për punëtorët e oxhaqeve të larta të “Çelikut të Partisë”, në ish Kombinatin Metalurgjik të Elbasanit. Aty lexova disa fjali që tregonin leximin e gazetës në mënyrë të organizuar gjatë pushimeve të drekës, apo dhe leximin e librave të ‘rekomanduara’ në dhe gjatë orareve kolektive. Më pas diku mes rrjeshtave shkruhej se ky lloj leximi i mbyllte gojën ‘vdekjes letrare’. Vdekja letrare?
Në historinë e letërsisë shqipe, “vdekja e saj” është shpallur në mënyrë të përsëritur. Letërsia jonë kombëtare ka pikërisht këtu një enigmë të madhe historike, që nga kohët kur ‘vdekjet’ e saj ishin të lidhura me pushtuesit, me arsyet e njohura e të panjohura dhe deri vonë në monizëm me eleminime, kartonizime, apo dhe me zhdukje e djegie masive (fatura e vdekjes ideologjike). …..

VAZHDIMIN LEXOJE KETU: http://www.fjalaelire.com/studime/36749.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s