Kalendari poetik: Luigi Tenco (1938-1967) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Luigi Tenco

Kalendari poetik: Luigi Tenco (1938-1967)

U lind më 21 mars 1938 Luixhi Tenko, ishte kantautor, aktor, poet, instrumentist dhe kompozitor i njohur italian. Vdekja e tij (vrasje apo vetvrasje), në një hotel në Sanremo gjatë festivalit të këngës italiane, mbetet ende e mbështjellë në mister; në vitin 2006 u tha se hipoteza e vetvrasjes është më pranë së vërtetës. Njihet mirë edhe tek ne nga dashamirët e muzikës italiane. Sjell këtë poezi nga kantautori fatkeq italian:

NJË JETË KOTI

Një jetë koti do të kesh
nëqoftëse nuk bëhesh dikush:
kështu më fliste një zotëri
që pat një pallat për shtëpi.

Një jetë kot fare do të kesh
po s’dite botën ta njohësh:
këshu më fliste një poet
që njihte me mijra fjalë.

U rreka me qënë dikush, por ç’e do,
mbeta që mbeta kurrkush.
Poet të bëhem u përpoqa,
por botën ende s’e kuptova.

Një jetë kot fare do të kesh,
po nuk u bëre ç’do vetë:
më thoshte dikush me sy nga deti;
një jetë koti do të kesh…

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s