Kalendari poetik: Pablo Neruda (1904-1973) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Pablo Neruda

Kalendari poetik: Pablo Neruda (1904-1973)

Më 12 korrik është data e lindjes së Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto, i njohur botërisht me emrin e tij artistik Pablo Neruda, poet dhe diplomat kilian, i quajtur nga Gabriel García Márquez “poeti më i madh i shekullit XX, për të gjitha gjuhët”. Fitues i çmimit Nobel në vitin 1971. Kam mbi njëqint shqipërime prej Nerudës dhe mendoj të botoj një përmbledhje poetike. Ja përzgjedhja ime nga ç’kam prej Nerudës:

KAM URI PËR GOJËN TËNDE

Kam uri për gojën tënde, zërin, flokët e tu,
shkoj rrugëve i uritur, i heshtur,
buka nuk më mban, agimi turbulluar më gjen,
tingullin e lëngshëm të këmbëve të tua kërkoj.

I uritur jam për qeshjen tënde gurgulluese,
për duart e tua ngjyrë grunajash të harlisura,
kam uri për xhevahirin e zbehtë të thonjve të tu,
dua të ha lëkurën tënde si bajame e freskët.

Dua të ha rrufenë e djegur në bukurinë tënde,
hundën mbretëreshë në atë fytyrë të bukur,
dua të ha hijen bredharake të qerpikëve të tu.

I uritur shkoj e vij muzgun duke nuhatur,
duke të gjurmuar, zemrën tënde të ngrohtë duke kërkuar,
si një puma në Quitratùe*-në e vetmuar.

Quitratùe-një qytet i vogël në jug të Kilit

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s