LEGJENDA E LASHTË – Jorgos DHROSINIS (1859- 1951) / Përktheu në shqip Xhevahir Spahiu

Jorgos DHROSINIS (1859- 1951)
 
 
LEGJENDA E LASHTË
 
Më kujtohet një legjendë e vjetër,
në s’e di do ta mësosh pas pak:
në ishullin e Mitilenës,
rronte Faoni me gjithë barkë.
 
Ky plak i vjetër, shpirtfisnik,
shpërblim nuk kish kërkuar kurrë,
të gjithë e dinin: ish Faoni,
varkar i zoti mbi çdo burrë.
 
Një ditë në barkë erdh Afërdita,
si plakë e krrusur, këmbët osh,
ju dhëmbs e gjora xha Faonit
dhe ai s’i mori asnjë grosh.
 
E pyeti plakun perëndesha,
në kish ai ndonjë merak,
ndonjë dëshirë që e mundonte,
t’ia lehtësonte sadopakë.
 
Ç’i tha Faoni perëndeshës?
Vetëm një brengë më bren tani,
doja të isha dhe një herë,
njëzet vjeçar, si në rini.
 
Barka u ndal me kërcëllimë
dhe druri i thatë krejt papritur,
m’u si një kopsht i porsambjellë,
u mbush me trëndafilë të ndritur.
 
Prej nimfave, prej luleve,
qarkuar me këngë e me bilbilë,
u shfaq mahnitëse Afërdita,
mbi fronin plot me trëndafilë.
 
I dha Faonit ç’i desh zemra,
varkarin plak krejt e ndryshoi,
e bëri njëzet vjeç dhe duart
e mrekullueshme, ia rinoi.
 
Në këtë orë të jetës sime,
pse vallë legjenda m’erdh ndër mend,
kur orët ikin, ikin, ikin?
Kjo ndodh vetëm për fajin tënd.
 
E dashur, që kur ty të njoha,
ka një dëshirë zemra në gji,
të bëhet prap njëzet vjeçare,
njëzet vjeçare siç je ti.
 
 
 
Përktheu: XHEVAHIR SPAHIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s