Poezi nga Luan Kurti

Poezi nga Luan Kurti
 
 
Dashuro…!
 
Dashuro!….
Sa shpejt fuget koha, si erë,
që fryn e s’di të ndalet,
dhe befas krejt pa u ndjerë,
vetvetja tjetër moshe i falet.
Nostalgjia të grish, të mban zgjuar,
dhe shtratit sillesh nemitur,
se rrudhat fytyrës janë shtuar,
dhe flokët rralluar, përhitur.
Psherëtin, përpiqesh të mbahesh,
një zë të kumbon ndër vesh:
Sa dita s’ka ardhur të ndahesh,
Dashuro pafund, buzëqesh!
Dashuro të thotë çdo lule,
çdo zog, fije bari, çdo bim’,
Dashuro të thonë pa pekule,
se mbi të asgjë tjetër s’ka çmim!
Dashuro të thotë flladi, çdo krua,
i magjishëm përreth teje krijimi,
varkëtar i ëndrrave të tua,
ti je vetë arsyeja, qëllimi!
 
 
 
Ju, ne dhe demokracia
 
Rrugëve u derdhëm kur na kërkoi koha,
të nxitur edhe nga thirrjet tuaja
si trumpetë kushtrimi:
O sot o kurrë!
I shëmbëm sinorët e së keqes
që mu si qelbi në plagë
na ishte mbledhur në porta e zemrës,
në portat e jetës.
I këputëm prangat e diktaturës
dhe pritëm më kot
që gjërat të ndryshonin,
të bënit realitet qoftë edhe një premtim
nga qindra, mijëra që lëshuat!
Folët për komb, për fe, për Atdhe,
për rilindje të shpirtit vllazëror,
për agimin e ri
që shtrihej pas vijës së muzgut
në horizont.
Ja ku jemi prapë
pas më shumë se dy dekadash:
Ju të pasur, në kufijtë e çmendurisë,
Ne të varfër, në kufijtë e çmendurisë!
Flasim për Europë,
për shtet të së drejtës,
për demokraci,
për liri, për ligje, konventa, traktate;
Flasim për shumëçka
dhe për asgjë;
në një qytet
që përditë e më tepër,
i përngjan një skeleti,
një rrënoje të braktisur,
një fantazme të gjymtuar,
të mbetur cung, pa këmbë e duar,
që e ulur në një qoshe të ndytë,
prej kur zbardh mëngjesi e deri në muzg,
pret lëmoshën
që do t’ lëshojë në prehër,
kalimtari i parë
që do kaloj asaj rruge…
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s