Përse nuk vjen? / Poezi nga Mihai Eminesku

 

Eminescu

Poezi nga Mihai Eminesku

 

Përse nuk vjen?

Shoh dallëndyshet që ikin larg
dhe gjethët që u zverdhën pak,
mbi vreshta tutje bryma ra…
përse ti s’vjen, pse nuk vjen pra?

Eja në krah të të mbaj
Të t’admiroj e të vdes pastaj,
dhe ta vë kokën që më dhëmb
mbi gjoksin tënd, mbi gjoksin tënd!

A të kujtohet koha vallë,
kur të dy bridhnim në livadhe,
kur unë të ngritja pupël në erë
me mijëra herë, me mijëra herë!

Në botë gjendën femra plot
që sytë i kanë zjarr e lot…
të arta qofshin ato gra
si ti nuk ka, si ti nuk ka!

Ti dritë do sjellësh e kthjellim
në jetën time, shpirtin tim,
ti mbi çdo yll ke bukuri
e dashur moj, e shtrenjtë ti!

Vjeshta tani mbi fushat zverdh,
rrafsh fushat  i shkretoi përreth
Po bien fletët ca nga ca…
përse ti s’ vjen, pse nuk vjen pra?

 

 

One thought on “Përse nuk vjen? / Poezi nga Mihai Eminesku

 1. Orijginalia:

  De ce nu-mi vii?

  Vezi, rândunelele se duc,
  Se scutur frunzele de nuc,
  S-aşează bruma peste vii –
  De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii?

  O, vino iar în al meu braţ,
  Să te privesc cu mult nesaţ,
  Să razim dulce capul meu
  De sânul tău, de sânul tău!

  Ţi-aduci aminte cum pe-atunci
  Când ne primblam prin văi şi lunci,
  Te ridicam de subsuori
  De-atâtea ori, de-atâtea ori?

  În lumea asta sunt femei
  Cu ochi ce izvorăsc scântei…
  Dar, oricât ele sunt de sus,
  Ca tine nu-s, ca tine nu-s!

  Căci tu înseninezi mereu
  Viaţa sufletului meu,
  Mai mândră decât orice stea,
  Iubita mea, iubita mea!

  Târzie toamnă e acum,
  Se scutur frunzele pe drum,
  Şi lanurile sunt pustii…
  De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii?

  | Mihai Eminescu |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s