Kalendari poetik: Vojka Smiljanić-Đikić (1932-2016) / Përgatiti materialin Maksi Rakipaj

Vojka Smiljanić-Đikić

Kalendari poetik: Vojka Smiljanić-Đikić (1932-2016)

U lind më 29 shtator 1932 Vojka Smiljanić-Gjikiç, poete, përkthyese e njohur bosnjake. Studioi Romanistiskë në Universitetin e Beogradit. Ka botuar dhe antologji të poezisë algjeriane (bashkëshorti i saj, Osman Gjikiç, ka qënë diplomat jugosllav me shërbim në Algjeri, Finlandë, etj.). Lufta e ndezur nga kasapi i Ballkanit, la gjurmë të thella edhe në poezinë e saj. Ja poezia që përzgjodha me këtë rast:

E NJËJTA ËNDËRR

Nga dy skaje të botës
e njëjta ëndërr
jotja dhe imja
dikujt tjetër i përket
a ndoshta gjendemi
para një dere të mbyllur
çelsat e së cilës kanë humbur.

Tjetër gjuhë duhet të mësojmë
të shkojmë në një tjetër kohë
a në një tjetër tokë.

Duhet të mësohemi me vetminë
vdekjen e prindërve
largimin e fëmijëve
mungesën e miqve
pasigurinë në dashuri
dhe me vetminë e frikshme
TË ËNDRRAVE
me fantazma mbushur
dhe me kryeengjëj,
që dikujt tjetër i përkasin.

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s