Kalendari poetik: Hilde Domin (1909-2006) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Hilde Domin

Kalendari poetik: Hilde Domin (1909-2006)

Poete dhe shkrimtare gjermane, u lind më 27 korrik si sot, 110 vite më parë. Mbiemrin e vërtetë e kishte Löwenstein, por kur mërgoi në Republikën Dominikane e ktheu në Domin. U largua nga Gjermania sa filluan shenjat e para të vendosjes së nazizmit; në vitin 1957 u rikthye dhe u vendos në Frankfurt mbi Majn. Ja një poezi prej saj:

FSHEHUR

Fle fshehur
prej trishtimit tim.
Si lumturia, edhe dhimbja,
ngre mur.
Unë, pa strehë,
gjithmonë pas këtij muri mbrohem
ku lufta s’dëgjohet.
Ku pupla
e një pëllumbi
të plagosur
më bën të vdes.

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s