Kalendari poetik: Antonio Muñoz Rojas (1909-2009) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

José Antonio Muñoz Rojas

Kalendari poetik: Antonio Muñoz Rojas (1909-2009)

Sot, më 9 tetor, është data e lindjes së Antonio Muñoz Rojas, avokat, shkrimtar dhe poet spanjoll i grupimit që u quajt “Brezi ’36”. Jeta letrare e tij kapi tre çerek shekulli dhe vetë poeti kapi shekullin. Kur filloi lufta civile në Spanjë, ai u largua për në Angli dhe u kthye vetëm pas mbarimit të saj, në vitin 1940. U shqua edhe si përkthyes; solli në spanjisht poetë britanikë me emër si p.sh., William Wordsworth, John Donne, T. S. Eliot, etj.
Ja një poezi prej tij, sot, kur do të mbushte 110 vjeç:

LUMTURIA, Ç’ËSHTË LUMTURIA?

Lumturia, e ç’është lumturia? (Të them
të drejtën, kjo fjalë të lumtur s’më bën).
Do të thosha, është thjesht të ecësh me ty dorë për dore,
të ndalesh një hop, sepse një kundërmim të tërheq,
një dritë që bredh, diçka që përbrenda të ngroh,
që të bën të mendosh se s’është jeta që na mban,
jeta jemi vetë ne,
që këtë jetojmë, kjo është.

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s