KUJTIMI I NËNËS ( REMEMBERING MOTHER) – Siti Ruqaiyah HASHIM / Përktheu në shqip Ariaola Jarazi Mani 

Poezi nga Siti Ruqaiyah HASHIM

 

KUJTIMI I NËNËS

Një ditë, pak muaj para se të vdiste
Një sallon refleksiologjie në Ipoh
Nëna i tregoi masazhatorit kinez
Teksa ua masazhonte këmbët,
Fëmijëve të vet.
Qeshi me gjithë shpirt nëna
Kur tha se kishte një djalë dhe tre nuse.
Masazhatori kinez pyeti:
Si ka mundësi?
Vazhdonte nëna të qeshte
Duke treguar e lumtur historitë
Për bëmat e djalit të saj
Dhe sytë ju mbushën me lotë.
Qëndroja e heshtur tek shihja sjelljen e saj
Dhe buzëqesha kur më pa drejt e në sy
Sepse e mbaja mend mirë
Sa shumë herë unë dhe tre motrat e mia
Kishim shkëmbyer fjalë
Se e llastonte aq shumë djalin e saj të vetëm
Dhe e pranonte se çdo gjë që bënte ai si të drejtë.
Vetëm në atë çast
E kuptova sa vuante nëna
Tek përpiqej ta fshihte trishtimin e saj
Duke qeshur
Në sallonin e refleksiologjisë.
Mendova që rrëfimi i saj cinik
Për birin e saj të vetëm
Ia lehtësoi ndërgjegjen.
Al- hamdulilah – Faleminderit Zot!
Alfatihah! *

*Lutje që recitohen për të vdekutit në Islam.

 

REMEMBERING MOTHER

One day
few months before she died
while in a reflexology salon in Ipoh
mum told the Chinese masseus massaging her feet
about her children

Mum laughed heartily
when she said
she had a son
and three daughters in-law
and the Chinese masseus asked
how is that so?

Mum kept laughing
telling her stories happily
about her only son’s behaviour
and there were tears in her eyes

I kept quiet seeing her behaviour
and smile
when she looked straight to my face
because I remembered well
countless times
me and my three sisters
had heated arguments with her
for pampering her only son so much
and accepting whatever he did as right

At that particular time only
I realized how tortured mum was
hiding her miseries in with laughters
in the reflexology salon

I considered
her cycnical confessions
about her only son
relieved her conscience

Alhamdullilah *
Alfatihah**

Note: * Thank you God.
** Prayers recited for the dead

Përktheu në shqip Ariaola Jarazi Mani 
FROM: RERAT E SRI LAVENDER
PUBLISHED BY: DITET E NAIMIT 2019.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s