Kalendari poetik: Unnur Benediktsdóttir Bjarklind (1881-1946) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Unnur Benediktsdóttir Bjarklind

Kalendari poetik: Unnur Benediktsdóttir Bjarklind (1881-1946)

U lind më 6 gusht 1881 poetja dhe shkrimtarja islandeze, që përdorte si emër arti Hulda. Njihte shumë mirë gjermanishten, anglishten, frëngjishten, gjuhët nordike, kështu që pati mundësi të njihej mirë me letërsinë evropiane. Ja një poezi prej saj:

DËSHIRË

Oh, flatrat e tua sikur të kisha moj erë,
Të mund të fluturoja, pa menduar dy herë
E di unë për ku do të merrja fluturimin.

Dhe sikur të ulesha mbi atë re të bardhë
Që gjithkund rend e rend në gjithësinë e kaltër
E di unë se ku do ta hidhja vështrimin.

Me zërin tënd, o burim, të bëja një këngë dot,
Aq të ëmbël, aq të bukur, sa të të rrjedhin lotë
E di unë për kë do ta këndoja këngën time.

Të mund të buzëqeshja si ai yll që shkëlqen
Me buzëqeshje të ngrohtë që gjithkënd mallëngjen;
E di kujt do t’i falja buzëqeshje dashurie.

Ta kisha dorën aq të ngrohtë e të magjishme
Që me përkëdhelje mërzi, dhëmbje të hiqte;
E di vetëm unë se kë do të ledhatoja.

Shikoj dhe ndjej ku shpirtit tim i pëlqen të shkojë
Sikur dëshir’e zemrës të kishte gjë në dorë;
E di unë, drejt gjirit tënd shpejt do të fluturoja.

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s