Kalendari poetik: Karin Maria Boye (1900-1941) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Karin Boye

Kalendari poetik: Karin Maria Boye (1900-1941)

U lind në Göteborg, më 26 tetor 1900 Karin Boye, shkrimtare, poete dhe kritike letrare suedeze. Në universitetin e qytetit Uppsala studioi greqishten e vjetër dhe letërsinë nordike. Veç të tjerave, përktheu në suedisht edhe T.S. Eliot. I dha fund jetës me vetvrasje në vitin 1941, në të njëjtin vit me poetet Virginia Woolf dhe Marina Cvetajeva. Ja poezia që përzgjodha për sot:

KURRË S’DO TË TË HUMBAS

Asnjë qiell nate vere kur s’merr dot frymë
nuk shkon kaq thellë në përjetësi,
asnjë liqen, kur mjegulla davaritet,
nuk pasqyron një të tillë qetësi
si çasti
kur shuhen kufijtë e vetmisë,
bëhen të tejpashëm sytë,
zërat si era bëhen të thjeshtë
dhe nuk ke më ç’të fshehësh.
Përse tani frikë duhet të kem?
S’do të të humbas asnjëherë.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s