“Illz” – Revistë letrare e Tiranës (periodike dy mujore) / Nga: Izet Duraku

“Illz” – Revistë letrare e Tiranës (periodike dy mujore)
 
Sponsor: Flamur  Hoxha
Drejtor: Izet Duraku
Kryeredaktor: Rexhep Shahu
 
 
B O R D I:
 
Ak. Floresha Dado; ak. prof. dr. Francesko Altimari; ak. prof. dr. Matteo Mandala’; ak. Mehmet Kraja; ak. Shaban Sinani; ak. Vasil S. Tole; prof. as. dr. Elindë Dibra (Ramadani); prof. Eqrem Kryeziu; prof. dr. Fatmir Sulejmani; prof. Dr. Gëzim Aliu; prof. dr. Gëzim Rredhi, prof. dr. Xhavit Beqiri; dr. Ermira Ymeraj; dr. Nezir Bata; dr. Luçiano Boçi; dr. Salajdin Saliu; Agron Tufa; Anton Gojcaj; Ben Andoni; Beti Njuma; Dinos Koubatis; Fahri Musliu; Flutura Açka; Iskra Geshovska; Lazer Stani; Luan Rama; Luljeta Lleshanaku; Skënder Zogaj; Vahid Hyzoti; Xhevdet Bajra; Zija Çela.
 
Botues: Klubi i Poezisë, Tiranë
e-mail: revistaillz@yahoo.com ose klubipoezis@yahoo.com
 
ISSN 2520-7571
 
 
P ë r m b a j t j a e nr. 19, “Illz”, Revistë Letrare e Tiranës
 
F a q e t e R e d a k s i s ë
Stefan Çapaliku – Pse shkruaj? / 11
 
 
R e t r o
Zef Serembe – Arbëria matanë detit na kujton / 15
 
S t u d i o
George Saunders – Të shkruash me Mendje apo Me Zemër? – Përktheu: Granit Zela / 19
Izet Sarajliç – “Poezia është në anën e dashurisë”- Përktheu nga anglishtja Alban Tufa / 22
 
P ë r s o n a l i t e t i
Fatos Kongoli
– Fragmente nga romanet: Gënjeshtarë të vegjël, Gjemia e mbytur, Iluzione në sirtar, Lëkura e qenit / 28 – 54
Klara Kodra – Fatos Kongoli – Shkrimtari i “Njeriut të vogël” / 55
 
I n m e m o r i a m
Dante Aligeri – Purgatori – Homeri – Iliada – Virgjili – Eneida – Fragmente, shqipëruar nga Mark Ndoja, Përgatiti Elvana Zaimi. / 60
 
T ë F t u a r
Sully Prudhomme – (Nobelisti i parë i letërsisë) – Vazoja e thyer / 65
Jorge Luis Borges – Libri – Përktheu: Agron Tufa / 66
Radoje Domanović – Udhëheqësi – Përktheu nga anglishtja: Granit Zela / 72
Salvatore Quasimodo – Kam lule e natën ftoj plepat – Shqipëroi: Shpëtim Kelmendi / 82
Kurt Vonnegut – Si të shkruash me stil – Përktheu: Granit Zela / 86
W.B. Yeats – ardhja e dytë, duke lundruar drejt bizantit – 89
Dylan Thomas – Dhe vdekja nuk do të mbretërojë – 90
T.S. Eliot – Mërkura e përhimtë – I përktheu Erlind Sulko / 91
 
T ë Z g j e d h u r
Zija Çela – Princesha e trëndafilave të zinj / 95
Skënder Buçpapaj – Mbi Malin e Hekurave dikur / 100
Thanas Medi – Këpucët / 105
Loer Kume – Dita e tetë / 107
Esmeralda Shpata – Ëndrra ime e bardhë / 115
Irma Kurti – Poezi mbi mure / 118
Flurans Ilia – Eduardo / 122
Shkëlzen Halimi – Të pata thënë/ 124
Luan Rama – Porto Palermo: ku era flet me gjuhën e mallit dhe të gurit / 127
Ramiz Gjini – Frika / 139
Taip Sulko – Zotit i ngjaj / 141
Albert Vataj – Persiatje për krijuesin / 145
Arlinda Guma – Sikur qentë të mund të deheshin, zonjë / 147
Andreas Dushi – Ikja jote më rrjedh nga sytë / 151
Artan Gjyzel Hasani – Çarku / 155
Azem Baliaj – Edhe unë jam veteran / 158
Enertin Dheskali – -Cikël poetik / 160
Gerald Ramaj – Xixëllonja / 164
Merita Berdica – Qyteti i plakun / 166
Murat Alia – Jeta në det / 168
Viron Kona – Refreni që përsëritej çdo ditë / 174
Ton Zmali – Derri trazovaç / 177
Teuta Sadiku – Zogu në duart e mia / 181
 
P l u s
Sadbere Gagica Spahija – Çdo ditë zgjohem me një ëndërr / 186
Mimoza Rexhvelaj – Meditim për një çadër / 187
Marsela Neni Haxhimusai – Xheloze jam për vdekjen tande / 188
Arditë Latifi Haliti – Qershor / 189
 
P e r s o n a l i t e t
Luan Myftiu (1933 – 2019)
– Brenga / 192
– Kur vritej Dashuria/ 195
– Fuqia E Vdekjes Në Diktaturë / 201
 
N ë t a k i m m e S h k r i m i n
Mehmet Kraja – Pse duhet rilexuar “Rapsodi…” e Jeronim De Radës / 206
Behar Gjoka – “Kronikat e Mjegullës” i Bashkim Hoxhës si parodizim i historisë / 209
Reshat Fazlli – Simbolika e vuajtjes – (Mbi romanin “ Gora pa zogj” te Namik Dokles / 213
Blerina Hajdini Murselaj – Kaosi dhe dashuria në librin poetik “Ikje nga vdekja” të Din Mehmetit / 216
Anka Vuçiniq – Gujiq – Intertekstualiteti në opusin tregimtar të Ismail Kadaresë, – përktheu: Anton Gojçaj / 219
Sherif Selimi – Narracioni dhe fokalizmi në romanin ,,Dy Herë i Pushkatuar” i Sulejman Krasniqit / 227
Ilir Paja – Mbi poezinë e Moikom Zeqos / 231

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s