Kalendari poetik: Ulalume González de León (1932-2009) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Ulalume Gonzàles de LEȮN

Kalendari poetik: Ulalume González de León (1932-2009)

Poete, përkthyese, eseiste dhe botuese meksikane, bijë e dy poetëve nga Uruguaji Sara de Ibáñez dhe Roberto Ibáñez, u lind në Montevideo (Uruguaj) më 20 shtator 1932. Qysh në moshë të njomë pati rast të njihej me poetë të mëdhej si Pablo Neruda, Octavio Paz, Juan Ramón Jiménez, Gabriela Mistral, Rafael Alberti, etj., që vinin shpesh për të takuar prindët e saj. Në vitin 1948 u njoh me arkitektin meksikan Teodoro González de León, me të cilin u martua dhe patën tre fëmijë bashkë. Një punë të jashtëzakonshme bëri me përkthimet e poezive nga anglishtja, frëngjishtja, italishtja dhe portugalishtja duke sjellë një frymë të re dhe gjallëri në poezinë meksikane. Ja një poezi nga poetja uruguajane që jetoi, punoi dhe vdiq në Meksikë:

VEPRIME DASHURIE

Dy njëri tjetrin vështrojnë:
deri sa të ëndërrt bëhen
pastaj

mbyllin sytë

dhe njëri tjetrin prekin
derisa të ëndërrt bëhen

pastaj
lënë trupat mënjanë

dhe njëri tjetrin ëndërrojnë
derisa aq të vërtetë bëhen
sa që zgjohen
si dy që vështrohen.

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s