Kalendari poetik: Ayten Mutlu 1952 / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Ayten Mutlu

Kalendari poetik: Ayten Mutlu 1952

Sot poetja, shkrimtarja dhe përkthyesja e njohur turke mbush 67 vjeç. U lind më 6 tetor 1952 në Bandirma, një qytet port në detin Marmara. Ka botuar disa libra në poezi, romane, tregime si dhe përkthime nga letërsia botërore. Ka fituar disa çmime për veprat e saj. Ja një poezi nga poetja e njohur turke:

HUMBËM BRENDA VETES

po flisnin
tej, në një vend të largët
vetmia dhe unë
lamë zërat mbi mbulesën e tryezës
dhe ecëm

hëna blu shëtiste me ne dhe ajo
një mace e kuqërremtë si e verbër
nga dritat e kuqe që fikeshin e ndizeshin
vështronte duke u shtriqur si luan hierëndë
hije lugetësh mpleksur me njëri tjetrin
që binin mbi ujë në Bozkaada*

një burrë ulur, i vetëm
një grua ulur, e vetme
ishim ne të dy
kapur dorë për dorë
ikëm nga një turmë vetmish
dhe u bashkuam me një turmë të vetmuar

lexuam trishtim tek njëri tjetri
pastaj mbi barin e lagësht u ulëm
ti flisje i heshtur
unë heshtja duke folur

ndërsa anijet në Bozkaada
mbusheshin me njerëz
dritat u fikën
macja iku

njëri tjetrin lamë mbi barin e lagësht
diku, dikur
ti dhe unë…

Bozcaada* – ishull i vogël pranë Çanakkalasë

 

© Shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s