Kalendari poetik: Louise Labé (1524-1565) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Louise Labé (1524-1566)

Kalendari poetik: Louise Labé (1524-1565)

Sot sjell poeten franceze të shek XVI, Louise Labé, e mbiquajtur La Belle Cordière, nga zeja e të atit dhe bashkëshortit të saj, që prodhonin litarë, kordele, gajtanë etj. U lind në Lion, kryeqytet i artit në Francën e asaj kohe. Ja një sonet prej saj:

SONET XXIV

Mos më shani, Zonja, në dashurova,
Në ndjeva mijra flakë përvëluese,
Mundime mijra, dhëmbje kafshuese.
Dhe në qava, kohën time kalova.

Ah! Dhe mos përgojoni emrin tim.
Vërtet gabova, tani po e vuaj,
Mos shtini kaq shumë vrer në gjuhën tuaj:
Për dashurinë flisni më me nderim.

Për zjarrin e Vullkanit ju shfajësoj,
Për hiret e Adonisit ju qortoj,
Në dashtë, paçi më tepër dashuri.

Dhe paçi raste, por jo kaq sa unë,
Veç ndjenjë e drithërimë ca më shumë,
Unë ju uroj më shumë lumturi!

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s