Poezi nga Hurija Dženet / Përktheu dhe përshtati nga kroatishtja Sevëme Fetiqi

Poezi nga Hurija Dženet

 

FJALËT E SHPIRTIT
( në mes të errësirës)

Në zemrën time
Pikëllimet që moti
Dhembje kanë mbjellë
Prej tokës deri në qiell
Ulërinë ky pikëllim
Deri aty ku ndeshen rètë

Ishte një natë flluskuese
E mbuluar me digë
Kur edhe hijet
Fshiheshin pas pemëve
Ata, iknin
Nga ndërgjegjëja e vet:
Si hijenat sulmuan shtëpinë time
Rrënuan çdo gjë të shenjtë
Dhe shenjëtorët e mi
Shpirti i keq iu nënshtrua
Çmendurisht mendjes së tyre
– Buzëqeshjen ma robëruan në kafaz.

 

RIJEČI DUŠE
/Usred tamnice/

U mojem srcu odavno,
Tuge su zasadile boli
I sad moja žalost vrišti
Od zemlje do neba –
Do oblaka koji se sudaraju.

Jedne ustreptale noći, jezom ogrnute,
Kad i sjenke su se skrivale iza stabla,
Oni, odstupili su od temeljnih načela:
Kao hijene zaskočili su na moj dom
I uništili mi svetinju nad svetinjama…
Loša osobnost podlegla im bolesti uma
– U kavezu su mi zarobili osmijeh.

 

***

Nuk dua asgjë
Përveç një buzëqeshje të ëmbël
Që ta mundi kohën
Ku mbretëron vrazhdësia
Ta mundi xhelozinë
Imoralitetin

Lotët e mi të zemrës
Zbulojnë fshehtësinë e dashurisë
Në petale trëndafili
– Zgjuar jam dhe nuk pajtohem
Me zjarrin djallëzor.

 

***

Ništa ne tražim
Osim blagog osmijeha
I da pobijedim vrijeme
U kojem vlada surovost, 
Ljubomoru ljudska i nemoral.
Suze srca moga otkrivaju tajnu
Ljubavi, latica jedne ruže. 
– Bdijem i ne mirim se sa vatrom zla – 

 

Përktheu dhe përshtati nga kroatishtja Sevëme Fetiqi

One thought on “Poezi nga Hurija Dženet / Përktheu dhe përshtati nga kroatishtja Sevëme Fetiqi

  1. Many thanks to my dear brother Agron, Big Man, for your support

    Many thanks to wonderful friend Sevema, for translating into Albanian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s